Informatie

VOEDINGSSUPPLEMENTEN / GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Wat is een voedingssupplement

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding en gezonde levensstijl. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen.

Deze synthetische of natuurlijke vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. De voedingsstoffen worden in sommige gevallen beter opgenomen uit een supplement dan vanuit het eten. Toch is een voedingssupplement nooit een vervanging van een gezonden levensstijl en/of voeding. Het kan wel goed gebruikt worden als een aanvulling hierop.

Gezondheidsklacht

Wanneer er sprake is van een gezondheidsklacht, wordt er vaak een afweging gemaakt. Ga je naar de (huis)arts of kijk je het liever even aan en/of probeer je het zelf op te lossen of te verlichten. Soms kan je ongemakken verlichten met het gebruik van supplementen. Ook kan je extra vitamine slikken bij bijvoorbeeld een verkoudheid. Wanneer je echter vaker last hebt van bijvoorbeeld hoofdpijnen adviseren wij je om naar de huisarts te gaan. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij plotselinge zeer hevige hoofdpijnen.

Voedingssupplementen of gezondheidsproducten zijn geen geneesmiddelen. Wel kan het een werking hebben op de gezondheid. Het draag bij aan de normale werking van de functies in het lichaam.

Wanneer een voedingssupplement niet innemen

  • Wanneer je al medicatie gebruikt, kan er negatieve interacties tussen de verschillende medicatie voorkomen. Vraag advies bij je (huis)arts, apotheker en/of specialist.
  • Wanneer je bij de (huis)arts en/of specialist loopt voor een bepaalde aandoening kan het af te raden zijn om zelfzorg middelen toe te voegen aan je voedingspatroon. Vraag altijd van te voren advies bij jouw desbetreffende specialist.
  • Wanneer je onder de 18 jaar bent is je lichaam nog niet klaar met ontwikkelen. Het toevoegen van supplementen is af te raden omdat dit negatieve invloed kan hebben op jouw ontwikkeling. Gebruik alleen supplementen die specifiek voor jouw doelgroep bedoeld zijn.
  • Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft zijn sommige extra voedingsstoffen aan te raden. Echter zijn supplementen die niet specifiek voor deze doelgroep verkocht worden vaak te hoog of verkeerd gedoseerd. Wij raden alleen supplementen aan die specifiek voor jouw doelgroep bedoeld zijn.
  • Wanneer je al een lange tijd bezig bent met zelfmedicatie en wanneer het geen resultaat oplevert raden wij je aan de (huis)arts en/of specialist te raadplegen.

Wanneer wordt een voedingssupplement aangeraden door de overheid

  • Bij baby’s tot 3 maanden die borstvoeding krijgen een aanvulling van 150mcg vitamine K (druppels).
  • Bij kinderen tot 3 jaar een aanvulling van 10 mcg vitamine D.
  • Bij vrouwen 4 t/m 49 jaar met een donkere (getinte) huidskleur een aanvulling van 10 mcg vitamine D.
  • Bij vrouwen 4 t/m 49 jaar die overdag niet veel in de zon komen of de huid bedekken een aanvulling van 10 mcg vitamine D.
  • Bij vrouwen 50 t/m 69 jaar een aanvulling van 10 mcg vitamine D.
  • Bij vrouwen 70 jaar en ouder een aanvulling van 20 mcg vitamine D.
  • Bij vrouwen die zwanger willen worden en in de eerste 10 weken van de zwangerschap een aanvulling van 400 mcg foliumzuur.
  • Bij vrouwen die zwanger zijn een aanvulling van 10 mcg vitamine D.
  • Bij mannen 4 t/m 69 jaar met een donkere (getinte) huidskleur een aanvulling van 10 mcg vitamine D.
  • Bij mannen 4 t/m 69 die overdag niet veel in de zon komen of de huid bedekken een aanvulling van 10 mcg vitamine D
  • Bij mannen 70 jaar en ouder een aanvulling van 20 mcg vitamine D.
  • Bij veganisten vanaf 14 jaar een aanvulling tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is bereikt vitamine B12.

Welke voedingssupplementen kan je innemen

Twijfel jij of een supplement geschikt is, neem gerust contact met ons op. Voor een gedetailleerde persoonlijke aanbeveling kan je ook een consult boeken bij een orthomoleculaire arts en/of specialist bij jou in de buurt. Op dit moment werkt Selvite niet samen met een orthomoleculaire arts en/of specialist.

Hoe lang moet je een voedingssupplement innemen

Hoe lang je een supplement moet innemen verschilt per soort, dosering en doel van de inname.
Een algemene advies is om kruidensupplementen niet langer dan twee a drie maanden achtereen in te nemen. Wanneer je een allergische en/of negatieve reactie ondervind adviseren wij gelijk te stoppen met het gebruik en advies in te winnen bij jou (huis)arts en/of specialist. Na drie maanden kan je een stopmaand inlassen en eventueel hierna weer een periode innemen.
LET OP Sommige supplementen zoals bijvoorbeeld stoelgang tabletten met het kruid Senna adviseren wij maximaal vijf dagen in te nemen.

Neem je een supplement in tegen een gezondheidsklacht en is het na een normaal gebruik niet verbeterd of opgelost adviseren wij te stoppen met zelfmedicatie en advies in te winnen bij de (huis)arts en/of specialist.

Etiket lezen

Voor het gebruik van het supplement adviseren wij je het etiket te lezen. Hierop kan je terugvinden wat de maximale dagelijkse dosering is. Houd je hier aan en neem niet meer dan de aanbevolen dagelijkse dosering. Ook staat hier verdere informatie en waarschuwingen.

Allergische reactie

Zoals met elk stofje wat je in of op je lichaam stopt kan het zijn dat je opeens een reactie krijgt of allergisch reageert. Stop dan meteen met het gebruik en neem contact op met je arts of apotheker.

TERMEN

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) geeft aan wat de hoeveelheid is van een voedingsstof die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze normen worden vastgesteld door de gezondheidsraad.

Allergenen
Veel voorkomende ‘allergie ingrediënten’. Europese wetgeving heeft veertien stoffen als allergeen benoemd, namelijk: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.
Op onze website geven wij allergenen dikgedrukt aan in de ingrediënten opsomming. En worden deze nogmaals apart vermeld bij de omschrijving.

Alternatieve therapie
Alternatieve therapie is een behandelmethode die niet tot de reguliere geneeskunde behoren. Daaronder vallen natuurgeneeskundige behandelingen, lichaamstherapieprocedures, enkele ontspanningsprocedures en behandelmethoden zoals homeopathie en osteopathie, evenals methoden zoals de antroposofische geneeswijze en traditionele Chinese geneeskunde.

Antioxidanten
Antioxidanten is een verzamelnaam voor sommige vitamines, spoorelementen en bioactieve stoffen. Deze stoffen halen vrije radicalen weg uit je lichaam. En beschermen hierdoor je cellen en weefsels. De volgende antioxidanten zijn er: Vitamine E, vitamine C, Bètacaroteen, selenium (spoorelement), zink (spoorelement) en bioactieve stoffen uit groenten en fruit (bijvoorbeeld zwarte bes, cranberry, boerenkool, spinazie, spruitjes, etc.)

Capsules

Gelatinebolletje met medicijn.

Doseringen
Hoeveel van bepaalde stoffen heb je nodig en hoe wordt dit bepaald. Iedereen kan een andere behoefte hebben in hoeveelheden wat er in een supplement zit. Hierom wordt er bij het maken van supplementen een algemene behoefte gepakt. De supplementen worden samengesteld met werkzame stoffen in een bepaalde hoeveelheid.
1000 µg (microgram) = 1 mg (milligram); 1000 mg (milligram) = 1 g (gram)
Van sommige stoffen/ elementen heeft het lichaam maar een spoor van nodig om hier profijt van te hebben.

Extracten
Een extract is een geconcentreerde vloeibare oplossing van een bepaald product.

Fytotherapie
Fytotherapie is een van de oudste geneeswijze die vandaag de dag nog gebruikt wordt. Van oudsher gebruikte de mens al kruiden om lichte ongemakken te verhelpen. Later is dit verder ontwikkeld naar de reguliere geneeswijze. Fytotherapeuten zijn van mening dat met behulp van 100% plantaardige middelen een balans tussen geest en lichaam hersteld kan worden. Bij de fytotherapie worden werkzame stoffen uit de planten in hun normale dosering toegediend (en niet zoals in de homeopathie sterk verdund). Fytotherapie wordt ook wel aangeduid met kruidengeneeskunde.

Homeopathie
Homeopathie werkt met de gedachtegang dat een middel bij gezonde mensen juist de verschijnselen oproept die het moet bestrijden. Bijvoorbeeld een stof die bij gezonden mensen braakneigingen oproept, wordt in de homeopathie ingezet om braken te bestrijden. Deze stof wordt verdund en op een bepaalde manier geschud. Selvite verkoopt geen homeopathische artikelen.

Mineralen
Het belangrijkste verschil tussen vitamines, mineralen en spoorelementen is scheikundig. Vitamines komen voor in de levende natuur en sommige planten en dieren kunnen ze zelf maken. Mineralen en spoorelementen komen uit de dode natuur. Deze moeten door planten worden opgenomen uit de aarde en door dieren worden opgenomen uit voeding of water.
De volgende mineralen zijn er: Calcium, Magnesium, Fosfor, Kalium, Natrium, Chloor, IJzer (spoorelement), Jodium (spoorelement), Koper (spoorelement), Zink (spoorelement), Selenium (spoorelement), Mangaan (spoorelement), Molybdeen (spoorelement), Chroom (spoorelement) en Fluoride (spoorelement).

Multivitamine
Een supplement met vitamine, mineralen en eventueel aanvullende kruiden, fruiten, enzymen en/ of specerijen. Bedoeld om als aanvulling in te nemen op jouw gezonde voedingspatroon. Een multivitaminen is niet bedoeld als vervanging van een gezonden levensstijl.

‘Reguliere’ zorg
Reguliere zorg begint vaak bij de (huis)arts. Dit is vaak het eerst punt bij gezondheidsproblemen. De arts kijk wat de juiste zorg en/of behandelingsweg is. Vaak wordt er gebruik gemaakt van reguliere geneesmiddelen. Deze zijn vrij te verkrijgen of via een recept bij apotheken te krijgen. Selvite verkoopt geen reguliere geneesmiddelen.

Tabletten
Een tablet is een toedieningsvorm voor geneesmiddelen en voedingssupplementen waarvan het actieve ingrediënt bij kamertemperatuur in de vaste fase is.

Timed Released
Een tablet is timed released doordat hij in lagen is opgebouwd. Hierdoor lost de tablet niet in een maal op. Het idee hierachter is dat de tablet langer in het lichaam blijft om afgebroken te worden en langer werkzamer is. Dit is echter niet aan te raden wanneer jij een snelle spijsvertering hebt. Dan zal de tablet niet helemaal afgebroken worden in het lichaam en gebruik je deze niet volledig. In dat geval adviseren wij een tablet zonder ’timed released’ aan.

Vitaminen
Vitamines zijn voedingsstoffen die in heel kleine beetjes voorkomen in je eten en drinken. Je lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven en normaal te kunnen groeien en ontwikkelen. Je lichaam kan veel vitamines niet, of niet voldoende, zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je er dagelijks genoeg binnen krijgt.
De volgende vitamines zijn er: Vitamine A, vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B5 (pantotheenzuur), Vitamine B6, Vitamine B8 (biotine), Vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, vitamine C, vitamine D, vitamine E en vitamine K.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn stoffen die soms schade veroorzaakt aan cellen en weefsels. Vrije radicalen ontstaan in het lichaam door je spijsvertering, maar ook bij roken, zonnen, erg vervuilde buitenlucht en ontstekingen in het lichaam.

WERKZAME STOFFEN

Ananas is rijk aan vitamine en mineralen. Bevordert de spijsvertering door de van nature aanwezige enzymen.

Bètacaroteen (provitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het werkt ondersteunend, net als vitamine A, bij een normaal gezichtsvermogen. Het draagt bij tot het instandhouding van een normale huid en slijmvliezen. En helpt de normale werking van het immuunsysteem. Betacaroteen zit in donkere bladgroenten, koolsoorten, wortelen, mango’s en mandarijnen.

Biotine (vitamine B8) werkt ondersteunend bij het energieniveau, de huid, haar en het zenuwstelsel. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Calcium werkt ondersteunend bij de instandhouding van normale botten en tanden. Ook helpt het bij de normale werking van de spieren, zenuwen en hormoonhuishouding. Het zit in zuivelproducten, groenten, noten en peulvruchten. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 2.500mg per dag.

Chroom helpt bij de instandhouding van een normale bloedsuikergehalte. Ook draagt het bij een normale stofwisseling en metabolisme. Chroom zit in groenten, fruit en volkoren graanproducten.

Citrus bioflavonoïden (vitamine P) is belangrijk voor de opnamen van vitamine C. De reden hiervoor is omdat bioflavonoïden de afbraak van vitamine C remmen. Hierdoor is het voor het lichaam gemakkelijker om deze vitamine te absorberen. Bioflavonoïden zit in citrusfruit, boekweit, uien, thee, appels, blauwe druiven en sojakiemen.

Foliumzuur (vitamine B11) werkt bij een dosering van 400mcg aan de verhoging van de folaatstatus van de moeder.
LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 1mg per dag.
Folaat draagt bij tot een normale bloedvorming.

Kelp is een alg en werkt ondersteunend bij het geheugen en de concentratie. Het activeert energie in het lichaam en werkt ondersteunend bij de productie van schildklierhormonen.

Koper werkt ondersteunend bij de instandhouding van normale bindweefsels en kraakbeen. Het bevordert de energiestofwisseling en ondersteund de normale pigmentatie in haar en huid. Ook ondersteunt koper het ijzertransport in het lichaam. Koper zit in orgaanvlees zoals lever en schaal- en schelpdieren waaronder oesters. Ook zit het in cashewnoten, paranoten, hazelnoten, pistache, walnoten, pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten, sojabonen en linzen. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 5mg per dag.

Lecithine komt voor in alle lichaamscellen inclusief de hersenen en zenuwen. Het ondersteund het transport van vetten en helpt ongezonde vet- en cholesterol in beweging te brengen en af te voeren. Het zit in noten, pitten, zaden, melkproducten, eierdooiers en in sojabonen.

Magnesium werkt ondersteunend bij de botten en de normale spierwerking. Het werkt ook ondersteunend bij een normale energiestofwisseling en helpt bij vermoeidheid. Het zit in noten, pitten zaden, groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 250mg boven op de voeding per dag.

Mangaan werkt ondersteunend bij de botten. Ook draagt het bij aan een normale energiestofwisseling. Het zit in granen, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee.

Molybdeen werkt ondersteunend bij een normaal zwavelaminozuur-metabolisme Het zit in peulvruchten, volkoren granen, noten, orgaanvlees, melkproducten en eieren. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 600mcg per dag.

Pantotheenzuur (vitamine B5) werkt ondersteunend bij een normale energiehuishouding, en tijdens drukke werkzaamheden. Ook helpt het bij vermoeidheid. Het zit in vlees, vis, eieren, aardappelen, melkproducten, groente en fruit.

Papaya werkt ondersteunend op de spijsvertering. Is een sterke antioxidant doordat het van nature rijk is van vitamine A en E.

Selenium is een antioxidant en een spoorelement. Het werkt ondersteunend bij het immuunsysteem. Ondersteund bij een normale haargroei en het behoud van normale nagels. Het speelt ook een rol in de productie van schildklierhormonen. Het zit in volkorengranen, vlees, vis, eieren, zuivel, groenten en fruit. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 300mcg per dag.

Spirulina is een zoutwateralg. Het bevat van nature veel vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Het werkt ondersteunend bij de bloeddruk, cholesterol, bloedsuikerspiegel en de spieropbouw.

IJzer werkt ondersteunend bij de normale vorming van hemoglobine. Het draagt bij aan een normale energiehuishouding en een normale werking van het immuunsysteem. Het zit in vlees noten, peulvruchten, groenten en volkorenproducten.

Jodium is een spoorelement. Jodium draagt bij een normale concentratie en draagt bij aan een normale energiehuishouding. Het zit in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 600mcg per dag.

Vitamine A werkt ondersteunend bij een normaal gezichtsvermogen. Het draagt bij tot het instandhouding van een normale huid en slijmvliezen. En helpt de normale werking van het immuunsysteem. . Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor kinderen en zwangere dames. Het zit in zuivel, boter, eieren, paling, wortelen en leverworst. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 3mg per dag.

Vitamine B1 (thiamine) draagt bij aan een normale energiehuishouding. Werkt ondersteunend voor het hart en de concentratie. Het zit in vlees, groenten, noten, gist en volkoren graanproducten.

Vitamine B2 (riboflavine) draagt bij aan een normale energiehuishouding. Ondersteund bij een normaal gezichtsvermogen en draagt bij een normale metabolisme van ijzer. Het ondersteund bij vermoeidheid en draagt bij tot de normale werking van zenuwen. Het zit in zuivel, vlees groenten, fruit en volkoren graanproducten.

Vitamine B3 (nicotinamide) draagt bij aan een normale energiehuishouding. Ondersteund bij geestelijke inspanning en vermoeidheid. Het zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.
LET OP Vitamine B3 kan een zogenaamde ‘flush’ reactie veroorzaken in het lichaam. De reactie veroorzaakt vaak een rood gezicht en ledematen. Het voelt branderig, prikkelend of kan jeuken. Deze reactie duurt ongeveer een uur. Deze reactie komt bij de gemiddelde mens pas voor bij een dosering van minimaal 45 mg. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 900mg per dag (nicotinezuur 10mg per dag).

Vitamine B6 (pyridoxine) draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen. Het helpt de normale werking van het immuunsysteem en draagt bij aan een normale metabolisme. Het ondersteund ook de normale werking van het zenuwstelsel. Het zit in vlees, volkoren graanproducten, eieren, vis, aardappelen, peulvruchten, groenten en melkproducten. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 21mg per dag.

Vitamine B12 (cyanocobalamine) draagt bij aan een normale energiehuishouding. Helpt bij de normale werking van het immuunsysteem. Draagt bij aan concentratie en de normale werking van zenuwen. Het zit in melkproducten, vlees, vis en eieren.

Vitamine C (ascorbinezuur) is een antioxidant. Het is belangrijk voor de bloedvaten en ondersteund de botten en kraakbeen. Het draagt bij aan een normale energiehuishouding en de instandhouding van een normale huid. Verder helpt vitamine C bij de normale werking van het immuunsysteem. Het zit in fruit, groente en aardappelen.

Vitamine D3 (cholecalceferol) draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem. Het helpt bij de opname van kalk en draagt bij aan de normale spierwerking. Het zit in vette vis, roomboter of in de huid door middel van de zon. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 100mcg per dag.

Vitamine E is een antioxidant. Het helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. Het zit in zonnebloemolie, volkoren graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 300mg per dag. LET OP neem geen vitamine E in samen met bloedverdunners en/of andere medicatie. In veel gevallen geeft dit negatieve interactie tussen beide middelen.

Vitamine K2 (menaquinon-7) werkt ondersteunend bij de bloedstolling en de botten. Het zit in groente, fruit, melkproducten, vlees, eieren en volkoren graanproducten.

Zink draagt bij de instandhouding van botten en draagt bij aan een normale concentratie. Het is goed voor een normale gezichtsvermogen, het haar en is belangrijk voor de huid. Verder draagt zink bij tot een normale metabolisme. Het zit in vlees, melkproducten, volkoren graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren.
LET OP krijg niet teveel binnen, aanvaardbare bovengrens is vastgesteld op 25mg per dag.

LEVENSSTIJL

Mindfulness werkt door middel van aandacht richten en het observeren van de eigen interne en externe ervaringen. En deze niet te oordelen, maar te accepteren. Het biedt voordelen voor de emotionele en algemene gezondheid.

Spiritueel heeft te maken met de geest en de persoonlijke innerlijke ervaring. Er zijn hier verschillende meningen en uitoefeningen in. Religieus of niet. Vaak ligt de betekenis zich in de verbinding met je innerlijke kracht of bron van bewustzijn.

Gezonde voeding is voor veel mensen een veelgelezen onderwerp. De meeste mensen geloven dat diëten een ouderwetse term is en zijn op zoek naar een consistente en gezonde eetgewoonte. In Nederland kan veel informatie hierover te vinden zijn op de website van het voedingscentrum en de schijf van vijf. Maar er zijn ook andere eetmanieren die voor een consistente en gezonde eetgewoonte kunnen leiden.

Actieve levensstijl is voor veel mensen een gewoonte in hun dagelijks leven. Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die hier tegen opkijken en deze gewoonte niet uitvoeren. Een actieve levensstijl is bevorderend voor een gezonde en energiek leven. En dit hoeft niet meteen professioneel aangepakt te worden. Een rondje wandelen, de trap pakken of de fiets scheelt al veel in het voor elkaar krijgen van een consistente en gezonde bewegingsgewoonten.

Vegetariërs eten geen vlees en/of vis. Ook worden voedingsmiddelen vermeden die dierlijke ingrediënten bevatten.

Veganisten eten geen vlees en/of vis, maar ook gen zuivelproducten (melk, kaas, ijs en yoghurt), eieren of andere voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn.

Pescetariërs eten wel vis, maar geen landdieren.

Mis jij nog informatie of kom jij onjuistheden/ onvolledigheden tegen op deze pagina laat het ons weten! We horen het graag van je, je kunt ons een bericht sturen naar info@selvite.nl.