Geplaatst op Geef een reactie

Cranberry/ Veenbes (Vaccinium macrocarpon)

Cranberry staat bekend onder diverse namen zoals veenbes, moerasbes, kraanvogelbes of stuiterbes. De Latijnse benaming “vaccinium” betekent groenblijvende, bessen dragende struiken. Macrocarpon is te herleiden uit het Grieks en staat voor “groot fruit”. De Engelse benaming Cranberry is waarschijnlijk afgeleid van “cranebird”, kraanvogel, vanwege de bloesem met zijn gebogen bloemsteel, net als de kop en nek van een kraanvogel. Het Nederlandse Veenbes komt doordat deze plant graag groeit op veengrond. De bessen bevatten weer veel bioactieve stoffen wat de bes zeer geschikt maakt voor een ondersteunend supplement.

Cranberry wordt vanuit oudsher gebruikt voor het lichaam en in voeding. Wetenschappelijk blijkt uit studies dat vooral de aanhechting van de bacterie aan de harige uitsteeksels aan de wand van de blaas verhinderd wordt. In deze studies is er vooral gekeken naar de E. Colibacterie.

Cranberry ontleed

Cranberry bevat van nature veel verschillende soorten stoffen zoals tannines, flavonoïden, organische zuren, pectine, natuurlijke suikers (d-mannose), triterpeenzuren, chlorogeenzuur, glycoside, alkaloïden, vitamine C, betacaroteen, luteïne, xanthine, vitamine E, Vitamine B1, B2, B3, B5 en B6, IJzer, magnesium, mangaan, zink, selenium, kalium, eugenol, lectines.  
Dit zijn allemaal stoffen die voor de effectiviteit van Cranberry zorgen.

Tegenwoordig kennen we Cranberry vooral als ondersteuner bij een gezonde blaas. Of als preventief middel wanneer er vaker een infectie aan de urinewegen plaatsvindt, zoals een blaasontsteking.1

Verschillen supplementen

Er zijn veel verschillende supplementen met cranberry op de markt. Een groot verschil in de supplementen die er zijn is of er gebruik wordt gemaakt van een extract of alleen de gedroogde cranberry. Een supplement met een extract bevat in verhouding meer van de werkzame stoffen. Dit komt doordat de niet werkzame stoffen eruit zijn gehaald en de werkzame stoffen gebundeld. Een extract wordt vaak aangeduid in een verhouding, zoals 25:1 (25 delen staat op 1 deel).

Wij raden aan supplementen op een verantwoordelijke manier te gebruiken. Lees meer hierover op onze informatie pagina. Wanneer iemand te lang met een blaasontsteking rond loopt kan de ontsteking zich uitbreiden. Zorg ervoor dat je op tijd naar de huisarts stapt.

Bekijk onze natuurlijke supplementen in onze winkel hier.

1
Omdat op dit moment de gezondheidsclaims nog beoordeeld worden door de Europese commissie mogen er geen claims gemaakt worden op kruidensupplementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.